left-shadow
Отчитане на резултатите от Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“ РИО Търговище Карта на сайта

down-shadow
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище

Отчитане на резултатите от Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“

              На 31 май 2023 година в Трето основно училище „П. Р. Славейков“ град Търговище се проведе среща за отчитане на резултатите от Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“. Госпожа Елка Станчева, началник на Регионално управление на образованието – Търговище, в присъствието на учители и родители, връчи грамоти на учениците с трите най-високи резултати в областта за всеки клас.

„Европейско кенгуру“ е най-масовото международно математическо състезание, стартирало през 1991 година във Франция. То се провежда на езика на всяка страна, като част от задачите са общи, но има и задачи само за съответната страна. Може да се работи и на френски език, но няма международно класиране. Това е състезание с интересни логически задачи, които нямат много за пресмятане и описване, а е нужна логика, усет и късмет. Задачите са разпределени по възрастови групи – девет, от първи до осми клас (за всеки клас с отделна тема) и една група от девети до дванадесети клас. Целта е да бъдат решени максимален брой задачи за кратко време и по тази причина е истинско изпитание за младите математици. То е проверка за техните умения и знания, но и на техните характери. За състезателите, получили добри резултати на това състезание може да се каже, че това е сигурен показател, че те притежават сериозни математически знания и много личностни качества.

Български състезатели се включват от 1993 година, а от 1995 година състезанието получава името си „Европейско кенгуру“. Днес състезанието се провежда в целия свят.

Участниците от област Търговище за учебната 2022/2023 година са 423 ученици от първи до дванадесети клас, които са от седем училища. Наградените са 43, разпределени както следва: от Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ гр. Търговище – 22, следват ги Първо основно училище „Христо Ботев“ гр. Търговище – 7, Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ гр. Търговище – 5, ПГСС „Никола Пушкаров“ гр. Попово – 4, ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Попово – 3 и от Четвърто основно училище „Иван Вазов“ гр. Търговище – 2.

Със специални награди са отличени трима ученици, получили най-голям брой точки: един ученик от Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ с 81 точки от 100, вторият е от Основно училище „Св. Климент Охридски“ гр. Попово със 78 точки и третият е  от Първо основно училище „Христо Ботев“ със 75 точки.


down-shadow
down-shadow

календар

 

 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
 РУО - Търговище
down-shadow2
2023, Всички права запазени. Карта на сайта.Политика за защита на личните данни
Отчитане на резултатите от Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“
right-shadow