left-shadow
Регионално управление на образованието Търговище Министерство на образованието и науката
Регионално управление по образованието - Търговище
Официален сайт
РИО Търговище Карта на сайта

down-shadow
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище

VI-та Регионална панорама на професионалното образование се проведе в Търговище

     Днес, 12.05.2023 г., в рамките на панаирната седмица в Търговище се проведе VI-та Регионална панорама на професионалното образование. Организатор е Регионалното управление на образованието, а участници са всички 8 професионални гимназии, Обединено училище „Христо Ботев“ с. Макариополско, Спортно училище „Никола Симов“ гр. Търговище и ЦПЛР – ОДК гр. Търговище. Официални гости на събитието бяха Полина Златарска – главен експерт в Дирекция „Професионално образование и обучение“, Ива Николова – главен експерт в Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ и Зоя Борисова – главен експерт в Дирекция „Счетоводни и стопански дейности“ в Министерството на образованието и науката, както и представители на държавната и местната власт – областният управител г-н Станимир Парашкевов и заместник-кметът на града г-жа Рая Матева. 
     Седмокласници от всички училища в областта разгледаха училищните щандове, които бяха разположени на улица „Васил Левски“. Там те имаха възможността да задават своите въпроси относно приема в професионалните гимназии и да видят изложените материали, рекламиращи училищата. Екипите на гимназиите представиха професиите си за прием в VIII клас чрез демонстрации – модно ревю, дигитални проекти на тема „Роботика и сензорни системи“, работа с графични таблети, дегустиране на кулинарни изделия и напитки, фризьорство, изработване на мазилки, лепене на плочки, изграждане на електрически системи, модели на мека мебел за дома, и др. Голям интерес предизвикаха демонстрациите с изработени от учители и ученици картинг, спортни автомобили и болид. Освен това седмокласниците имаха възможността да се качат на представената земеделска техника. 
     За първи път в панорамата се включиха учениците от Спортно училище „Никола Симов“ гр. Търговище, които демонстрираха уменията си по стрелба, борба, баскетбол и др. спортове. ЦПЛР-ОДК от своя страна раздаваха рекламни материали с цел кариерно ориентиране на учениците. 
     По програма успоредно с панорамата в кинозалата на Читалище „Напредък“ се проведе Информационно събитие за популяризиране на дуалната система на обучение пред родители и ученици от Търговище, Шумен и Разград. Беше представено дуалното обучение по области и училища, специалности с дуална форма на обучение и дейности по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“. Приветствия поднесоха областният управител г-н Парашкевов и заместник-кметът г-жа Рая Матева. Началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева заяви, че изборът на Търговище за домакин на проявата е оценка за постигнатите резултати в дуалната система на обучение в областта. Тя подчерта, че всичко това е постигнато в сътрудничество и добра комуникация между РУО, държавна и местна власт и работодатели. 
    След края на панорамата всички желаещи родители и ученици посетиха и разгледаха производствата на водещи работодатели от област Търговище. Първо те гостуваха в завода на „Мебел Стил“ ООД в с. Макариополско, където лично собственикът г-н Илко Илиев ги разведе из производствените цехове и ги запозна с дейността на предприятието. Посещението продължи в трите завода „Пашабахче България“ ЕАД, „Тракия глас България“ ЕАД и „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД. Там родители и ученици разгледаха и запознаха с производството на плоско, домакинско и автомобилно стъкло.  
     Предния ден – 11.05.2023 г., по покана на МОН в кинозалата се проведе среща между експерти от министерството и представители на бизнеса от Търговище, Шумен и Разград. Целта бе да се предостави детайлна информация на работодателите от трите области за потенциала на дуалната система и практически насоки за реализирането ѝ. Събитието се организира от МОН и РУО – Търговище в изпълнение на дейност 5 „Дейности в подкрепа на родителите“ по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“.
 

down-shadow
down-shadow

календар

 

  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
down-shadow2
2024, Всички права запазени. Карта на сайта.Политика за защита на личните данни
VI-та Регионална панорама на професионалното образование се проведе в Търговище
right-shadow