left-shadow
Регионално управление на образованието Търговище Министерство на образованието и науката
Регионално управление по образованието - Търговище
Официален сайт
РИО Търговище Карта на сайта

down-shadow
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище

Директори на училища и представители на местния бизнес обсъдиха развитието на дуалната система на обучение

     Днес, 29.11.2023 г., в актовата зала на Първо ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище се проведе първата от поредицата срещи относно подготовката на предстоящия държавен план-прием за учебната 2024-2025 г. Срещата се организира от Областна администрация – Търговище и Регионално управление на образованието – Търговище. Присъстваха областният управител г-жа Гергана Цонева, която официално откри работната среща, началникът на РУО г-жа Елка Станчева, директори на професионални гимназии и 14 представители на местния бизнес.
     „Сътрудничеството, което изградихте през годините е много полезно, предвид успешната подготовка на бъдещите кадри за бизнеса. Надявам се да продължите да поддържате добро взаимодействие… Днес сме се събрали да чуем какви са очакванията на бизнеса, за да можем да планираме по-целесъобразно специалностите, които да включим в държавния план-прием. Целта на срещата е популяризиране дуалната система на обучение в партньорство с работодателите“, заяви по време на срещата началникът на РУО. 
     Седмокласниците през тази учебна година са 818, което е със 123 по-малко през тази учебна година, съобщи Симеон Симеонов – ст. експерт по професионално образование и обучение в РУО – Търговище. Той разясни, че това ще повлияе на броя на паралелките в държавния план-прием (ДПП) през следващата учебна година. Въпреки това една от положителните тенденции, които се отчитат, е развитието на дуалната система на обучение в област Търговище. От реализирането на първата дуална паралелка през учебната 2018-2019 г. в ПГТЛП гр. Попово до настоящия момент общият им брой вече е 30. Директорите на професионални гимназии изразиха мнения, че подготовката на ученици в такъв вид паралелки е успешна. Каролина Христова-Маркова – директор на ПГТЛП гр. Попово, съобщи, че първите ученици, които завършиха подготовката си в дуална паралелка през миналата учебна година продължиха образованието си в университети в страната. 
     По време на срещата директорите на гимназиите представиха намеренията си за професионалните направления, които обмислят да предложат за включване в предстоящия ДПП. Изборът на професии е предварително съгласуван с фирмите-партньори на училищата. От своя страна представителите на бизнеса подкрепиха нуждата от подготовка на кадри в реална работна среда.
     Във връзка с подготовката на държавния план-прием предстои през месец декември да се проведе работна среща с директори на училища с гимназиален етап.
 

down-shadow
down-shadow

календар

 

  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
  РУО - Търговище
down-shadow2
2024, Всички права запазени. Карта на сайта.Политика за защита на личните данни
Директори на училища и представители на местния бизнес обсъдиха развитието на дуалната система на обучение
right-shadow